Jak káva ovlivňuje vaše zuby?


Každý ví, že vám káva může zhoršit odstín zubů, ale věděli jste, že káva má ještě další účinky na vaše zdraví ústní dutiny? Vysvětlíme, jak káva ovlivňuje vaše zdraví úst a jak jim předcházet.

Pořád se říká, že káva může zašpinit vaše zuby, ale pokud jste něco jako my, bez ranní kávy nebudete schopni fungovat. Jak káva ovlivňuje barvu zubů?

Podle americké národní kávové asociace by 62% Američanů mělo kávu za posledních 24 hodin, což z kávy činí druhý nejoblíbenější nápoj po balené vodě. To znamená, že drtivá většina lidí pociťuje alespoň některé z vedlejších účinků pití kávy na zuby a zdraví úst obecně.

 

Způsoby, jak káva může ovlivnit vaše zuby

Vzhledem k tomu, že káva je tak oblíbeným nápojem, bylo provedeno mnoho výzkumu kávy a jejích účinků na zuby, dásně a celkové zdraví ústní dutiny. Mezi nejčastější patří:

- Barvení zubů
- Vytváření bakterií na zubech, dásních a jazyku
- Nepříjemný pach z úst

Skvrny od kávy na zubech

Káva má spoustu výhod, ale zároveň sebou přináší i nevýhody například schopnost kávy zašpinit si zuby. Toto je primárně způsobeno rostlinnou směsí nalezenou v mnoha nápojích včetně červeného vína, čaje a kávy zvané „taniny“. Taniny získala své jméno od časného použití tříslovin v kůře stromů k barvení nebo „opálení“ kůže.

Studie obsahu taninu v čaji a kávě zjistila, že zelená káva obsahuje přibližně 0,7% taninů u pražené kávy na 1,8%. Možná se tak malý obsah zdá jako málo, ale při pití kávy několikrát denně to zanechá při dlouhodobém užívání škodu.

Mnoho lidí si myslí, že pití kávy s mlékem nebo smetanou, protože je světlejší, způsobí méně skvrn. Bohužel jen proto, že zředíte svoje espresso mlékem vám bohužel nepomůže.

Zápach z úst

Ať už pijete kávu nebo ne, budete obeznámeni s „kávovým dechem“. Jak jistě víte, káva obsahuje kofein (to je důvod, proč ho většina z nás napije), ale pravděpodobně nevíte, že kofein způsobuje xerostomii (také známou jako sucho v ústech). Sucho v ústech je hlavní příčinou zápachu úst. Proto se ke kávě vždy přidává malý šálek vody.

Jak zabránit tomu, aby vám káva špinila zuby?

Chcete-li minimalizovat dopad skvrn kávy na vaše zuby, můžete udělat několik věcí, které vám pomohou minimalizovat dobu, po kterou je káva v kontaktu se zuby, například:

- Vypijte kávu pomocí brčka
- Po kávě nebo mezi doušky pijte vodu
- Po dokončení kávy vypláchněte ústa ústní vodou nebo vodou
- Ráno používejte ochrannou zubní pastu, která slouží jako štít pro vaše zuby
- Vyvarujte se jiných potravin a nápojů, které často špiní zuby (víno, čaj, zabarvené nápoje..)

Jak zabránit dechu kávy?

Prevence nepříjemného dechu od kávy je opravdu docela jednoduchá! Protože špatný dech z kávy je způsoben spíše suchem v ústech než samotnou kávou a to můžete napravit hned několika způsoby:

- Pijte vodu po kávě nebo mezi doušky, což minimalizuje xerostomii (sucho v ústech)
- Po dokončení kávy vypláchněte ústa ústní vodou nebo vodou
- Po kávě si vyčistěte zuby
- Dejte si mátu nebo nějakou mátovou žvýkačku

Jak opravit zuby zabarvené kávou?

Pokud musíte mít svou každodenní kávu (nebo více káv), máme pro Vás záchranu! Naše sada pro milovníky kávy je ideální pro lidi, kteří potřebují odstranit stávající skvrny ze svých zubů pomocí naší sady na bělení zubů a udržet si nejen udržíte svůj nový bělejší úsměv, ale s dostatečným množstvím gelových náplní Bílý Úsměv i vybělíte až o 8 odstínů Vaše zoubky!